Dozvolite mi da se oduševim

Što ja volim taj…film.

Što bih ja voljela da se zatvorim u neku projekcijsku salu i ne izlazim bar mjesec dana, da gledam film za filmom i uživam….

Nisam ja nikakav poznavaoc, nisam «iz struke», nisam iritantna kritičarka, izbirljivica…Ja sam samo konzument, ljubitelj, lako me zadovoljit.

Volim gledati svašta:

Napete trilere, krvave akcije, istorijske spektakle, lagane romantične priče, filozofska prenemaganja, dubokoumne drame, art-filmove i one koji to apsolutno nisu, niskobudžetne i blockbuster-e, crno-bijele i one u hiljadu boja….

Taman jedan takav, šaren, pogledah prije neki dan i oduševih se.

Stoga dozvolite mi da se oduševim Indijskim filmom «Monsunsko vjenčanje», redateljke Mire Nair, dobitnikom Zlatnog lava, jednom lijepom, toplom pričom o familiji, ljubavi, prijateljstvu i savršeno izbalansiranom pričom o pedofiliji koja je tako dobro rješena u filmu – ostavlja dubok utisak a da se pri tom ne razrađuje previše.

Taj film bombarduje vas vatrometom toplih boja, zaraznom muzikom koja vas pokreće, pokazuje vam jednu sasvim novu kulturu ali istovremeno i univerzalnost svijeta…

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img145.imageshack.us/img145/4209/monsunweddingaz5.jpg[/IMG][/URL]

S ovakvim viznim režimom kod nas ne preostaje mi ništa drugo nego da pasem daleke obzore putem TVa gledajući prirodoslovne dokumentarce ili filmove o zemljama preko sedam mora i sedam gora… i da sastavljam listu Mjesta koja želim vidjeti koja je iz godine u godinu sve duža i duža i samim tim sve manje ostvariva.

Nekom je sitnica odletjeti začas na drugi kontinent, a ja još nikako da se organizujem i dovučem bar do Visokog da vidim naše piramide kad već ne mogu Egipatske.

Nekad me hvata panika kad pomislim da će to tako  biti do kraja mog života, da neću nigdje maknut, ništa vidjet! Da će bit ono – Đe si bio? Niđe! Šta si radio? Ništa!

P.S. Egzotiku na filmu nek’ prati egzotika na tanjiru.

Coolinarika.com

 

2 komentara

  1. Bi neka prica o bolivudu na jednom forumi i bas me zainteresovalo da st apogledam al nema tih filmova po videotekama.
    Nisam vična niti sam fan skidanja filmova sa neta tako da gledam ono sto nadjem u videoteci, kod raje…
    Probacu naci The Namesake

Komentariši