Jajce

Ko je prije rata imao priliku da prođe kroz Jajce ili još bolje – da se u njemu na neko vrijeme zaustavi – imao je sreću da upozna tu divnu čaršiju u vrijeme kada je cvjetala.
 
Neka mi Jajčani oproste na ovim riječima ali danas je Jajce samo blijeda slika onog kraljevskog grada koji pamtimo. Vjerujem da bi se mnogi od njih složili samnom.
 
Ipak i za Jajce bi mogli svanuti bolji dani. U aprilu je UNESCO potvrdio da su ispunjeni uslovi za upis Jajca na listu svjetske baštine.
 
Ovaj grad bi mogao živjeti od turizma samo da je više pravde, a manje korupcije; samo da je više umjeća i htjenja, a manje onih koji za vlastitu korist podmeću nogu svakom ko pokušava činiti dobro za cijelu zajednicu.
 
Mnogo toga zanimljivog se u Jajcu ima vidjeti i o Jajcu ima čuti. Kulturno blago čeka vas na svakom koraku – srednjovjekovna tvrđava i crkva, Rimski hram boga Mitrasa, nekropole, hamam, džamija Esme Sultanije, katakombe… Jajce je grad-muzej gdje svaki kamen priča svoju priču.
 
Prirodne ljepote ovog kraja su nadaleko poznate. Nema onog ko ne zna za veličanstveni vodopad u srcu grada gdje se Pliva obrušava i ulijeva u Vrbas.
 
Meni se znalo – čim dođe raspust, pravac Jajce, kod majke. Sve mi je tamo bile zanimljivije i bolje nego u Sarajevu. Probudim se ujutru, a majka mi na tacni donese pečena jaja, mladi sir i vrhnje, kupljeno baš u srijedu kad je pazarni dan, i šolju mlijeka…Onda napravi kafu pa nas dvije sjedimo na blakonu i srčemo iz fildžana kaficu s mlijekom, a kad pogledam preko ograde balkona vidim djecu kako se igraju, vidim šljivik, krovove kuća, zvonik crkve… Blaženo djetinjstvo!
 
Nekoliko fotografija uslikanih prije par dana nadomak Jajca gdje se nalaze Malo i Veliko Plivsko jezero te vodenice na Plivi.
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img204.imageshack.us/img204/6238/dsc00006au0.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img291.imageshack.us/img291/6154/dsc00008ct7.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img301.imageshack.us/img301/6920/dsc00022om8.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img301.imageshack.us/img301/3003/dsc00033ru5.jpg[/IMG][/URL]

11 komentara

Komentariši